Met Kampen heb ik een beetje een ambivalente verhouding. Het is een prachtig hanzestadje, met mooie straten en poorten, al mist er een plein of markt. Een paar extra grachten en je waant je bijna in Delft.

Het is ook de stad waar de theologische universiteit van de GKv staat. Een universiteit die ik redelijk bewust links heb laten liggen. Niet in de laatste plaats vanwege de ‘resultaten’ rondom de kwestie Harinck. Uitspraken als ‘Onze jongens mogen toch niet onder het gehoor van deze man komen’ en een zeer politiek correcte verklaring nemen alle ruimte voor discussie weg. Ik wil niet graag manouvreren tussen die twee.

Om dit af en toe te laten bezinken, is Kampen gelukkig ook de stad van De Olifant. Een sigarenfabriek die zeer lekkere sigaren maakt. Ook esthetisch zijn ze goed, verpakt in mooie cederhouten kistjes met een tabaksblaadje als lintje om de sigaren. In het kistje zit een kaartje met een mooi (haast dichterlijk)verhaaltje bij het soort sigaar. Onlangs heb ik weer van de olifant-sigaar mogen genieten. Heerlijk om die opgerolde bladeren aan te steken en de rook de ruimte in te blazen. Die geur. Die smaak. Een moment om niks anders te hoeven, dan enkel af en toe aan een trekje te nemen. Je gedachten te laten komen en gaan.

Genieten.