Kun je aan de website van de kerk aflezen wat voor type kerk het is? Tonen ze altijd het ware gezicht? Martijn Arnoldus is een interessante blogserie aan het schrijven over het online gezicht van de kerk. Jos Douma heeft zich daarbij aangesloten en omdat dit thema mij erg boeit wil ik ook een kleine bijdrage leveren.

Een belangrijk punt volgens beide heren is het tonen van je gezicht als kerk en dan letterlijk. Laat geen foto’s zien van het gebouw, maar van mensen. Toon de gemeenschap, een kerk is geen wat, maar wie. Ik ben het daar heel erg mee eens, oa omdat mensen toch graag van te voren een beeld willen vormen van wat ze aan gaan treffen als ze de kerkdrempel over stappen. Belangrijk is dan wel dat er op de foto’s ‘echte’ gemeenteleden staan en geen- wat toch nog wel eens voorkomt – fotostock mensen. Wat is je ware gezicht?

Een bekende driedeling die ze gebruiken is;  zenden – verbinden – converseren. En al snel gaat het over het gebruik van sociale media, de rol van verbinder tussen verschillende (kerkelijke) groepen. En dat is terecht, maar het online verbinden van groepen en mensen gaat heel gemakkelijk, maar krijgt dat ook een offline uitwerking?

Hetzelfde kun je zeggen over converseren. Op je website is is het heel makkelijk om interactie mogelijk te maken, maar hoe zit dat met je (kerkelijke) activiteiten? Is daar ook voldoende ruimte voor interactie? Voor kritische vragen? Ik wil niet een te sterk onderscheid maken tussen offline en online en beide gezichten van de kerk hoeven niet exact hetzelfde te zijn. Maar het mag elkaar niet tegenspreken.

Het kan heel goed passen bij een kerk om een foto van het gebouw op de website te zetten, want daar speelt het zich af, in het gebouw, op zondag, in de eredienst. Niet in de eerste plaats tbv de gemeenschap, maar in de eerste plaats tbv het eren van God. Natuurlijk is dat voor dergelijke kerken voor een deel wishful thinking, je wil als mens gezien worden en daarom speelt gemeenschap ook een belangrijke rol, maar de foto van het kerkgebouw kan beter passen op de site dan koffiedrinkende mensen na kerktijd…

Wanneer toon je je ware gezicht? Mijns inziens oa wanneer online en offline logisch met elkaar samenhangen en je je dus niet anders voordoet dan je bent.

[Afbeelding is van hmk]