Een kruis met een stervende man – koude voeten – galmend – allochtonen – broodje aap – poppenkast – gestopt – samenzijn – rustplek – niet meer – idealen – niets – bidden – geschreeuw

Zomaar een rijtje woorden uit de paar honderd associaties die mensen hebben met kerk. Achter elke associatie zit een verhaal. Welk verhaal daar achter zitten weten we niet en daar zal dit onderzoek ook geen antwoord op kunnen geven. Wel kunnen we proberen in kaart te brengen wat men zoal denkt als men het begrip kerk hoort. Het is een lang traject geworden, deze scriptie, maar elke keer als ik er weer in ging duiken, werd ik weer geraakt door de associaties. Wie zijn die mensen? Wonen ze boven, onder of naast me? Vergader ik met ze tijdens de VVE-vergaderingen? Of wandel ik met ze mee tijdens een rondleiding door de volkstuinen in onze wijk?
In deze scriptie zijn ze gevangen in groepen, percentages en grafieken. Uiteindelijk ten dienste van de verhalen, dat wel.

Ik heb zo’n tweeënhalf  jaar geleden al eens geschreven over het associatieve netwerk, inmiddels is er dus een scriptie over. Ik zal hier de belangrijkste conclusies schrijven in 1 of meerdere blogs en voor wie niet kan wachten :-) is hier de bachelorscriptie online te vinden.

 

Ps. Hijme Stoffels vond mijn schrijfstijl iets te vlot, eerder journalistiek dan wetenschappelijk. Daarnaast had ik over het dunne lijntje tussen spiritualiteit en kerk wel wat meer mogen schrijven. Misschien dat ik dat hier nog wat meer zal toelichten.