Groots aangekondigd. ‘Multimediadeskundigen verzamelen zich binnenkort in Amsterdam om te zoeken naar nieuwe wegen voor de kerk op internet.’  Een nationaal evenement. Veel voorpublicaties in verschillende dagbladen, zoals Trouw en ND. In het echt, IRL, viel het toch een beetje tegen. Natuurlijk heb ik veel geleerd, maar toch vooral dat de pauzes en borrels de momenten voor diepgang zijn. En dat kan anders.

Erwin Blom hield een goed, maar beetje algemeen verhaal over (zinzoekers en) sociale media. Met enkele belangrijke noties zoals; internet gaat over loslaten. Je hebt geen controle meer. Het ‘nieuwe zijn’ wordt ingekleurd door anderen, want iedereen heeft een mening over je én ventileert dat ook én dat wordt weer gelezen door anderen et cetera. Instituties (en dus ook kerken) zijn slecht in transparantie, bang om controle over de geloofswaarheden te verliezen. De ‘nieuwe’ structuur zou volgens Erwin moeten zijn; zoek bindend element – stel publiek centraal – luister naar je publiek – maak het publiek zichtbaar – betrek je publiek.

Een prima verhaal, waar vervolgens op gereageerd zou worden door drie experts uit het zinzoekersveld. Hét moment om het algemene verhaal te overstijgen en verbanden te leggen met de thematiek van de dag. Helaas vertelden ze alle drie hun eigen verhaal en vond er nauwelijks synergie plaats. Ook de daaropvolgende plenaire discussie kwam niet veel verder dan nadenken over modereren van of ter voorkoming van negatieve reacties. Echt een gemiste kans.

Voor een deel lag het waarschijnlijk aan het gemêleerde publiek. Er gingen dan misschien wel veel handen de lucht in bij de vraag naar het aantal tweeps, maar into social media was lang niet iedereen.  En dan is het lastig om echt verder te komen.

Ik zie wel een goede follow-up voor dit symposium; een kenniskring. Een kleine groep mensen die into social media en religie zijn en twee of drie keer per jaar bij elkaar komen. Eventueel nodig je op zo’n dag mensen a la Erwin Blom uit en ga je daarna met elkaar in gesprek om echt verder te komen in het doordenken van deze thematiek. Het liefst ook met een wetenschappelijke insteek, zodat termen als nabijheid ervaren, rol van het lichaam bij rituelen (offline én online) en bijvoorbeeld de invloed van mediagebruik op geloof(sinhouden)echt goed kunnen worden doordacht.

Wie doet er mee?