Bijna drie jaar geleden maakte ik bovenstaande foto en enkele dagen later maakte Rob Haster daar een mooi gedicht bij. Met toestemming publiceer ik het ook hier.

Blokkendoos vol verhalen
lijnen van levens
Ogenschijnlijk speels verward
stapelbaar, maar los
In de wakkere wereld
van betonnen dynamiek
sluimert in het samen een
ongedeelde eenzaamheid
parallelle werelden onzichtbaar
in universum van grijs en glas
De Speler ontraamt de doos
schetst in spel de droom
speelt in de verhalen
vraagt
 dromend wakker te zijn
vraagt
met hem
 luisteraar en speler te zijn
in blokkendozen vol
verhalen

Waarom ik dit nu weer hier plaats? Omdat deze blokkendoos ongeveer een jaar geleden op de slooplijst werd geplaatst, daar veel kritiek op kwam en vervolgens voor 1 euro te koop werd aangeboden. Inmiddels hebben veel partijen zich gemeld en is eigenaar Rochdale  uiteindelijk bij 1 partij uitgekomen, het consortium ‘de flat’. Met hen zijn de gesprekken in een vergevorderd stadium. De overdracht zou 1 januari 2012 plaatsvinden, maar dat is niet gehaald.

Wat is hun plan?

Het concept genaamd De Flat geeft Kleiburg een ’tweede leven als woongebouw’ en gaat uit van kluswoningen en een tv-serie. Het concept van zelfklussen geeft de koper een grote mate van keuzevrijheid in de grootte van de woning, onder het motto ‘meters maken’: de koper bepaalt zelf het aantal stramienen dat men wil afnemen en mag horizontale of verticale verbindingen maken. Men koopt de woning casco en verzorgt daarna zelf de indeling, de afwerking en de inrichting van de woning. (…) De galerijen worden opgeknipt om zo buurtjes te creëren van zo’n 4 à 5 woningen. (…)In de plint zijn diverse functies gepland zoals horeca, sport, een kinderdagverblijf en tijdelijke voorzieningen naast de bergingen en fietsenstallingen. (…) Door de actieve doelgroep van zelfklussers, een menging van wonen en voorzieningen en door een activiteiten programma wil men een verbinding maken tussen De Flat en de buurt.

(bron zuidoost.nl)

Lees nu nog een keer het gedicht… combineer dat met bovenstaande ideeën… en denk dan aan onze (en velen met ons) idealen van een woongroep…

Bijna profetisch toch?

Ps. Inmiddels wat verder rondgegoogeld en een projectsite gevonden van het consortium de flat, meermetersmaken.nl. Daar staan ook impressies van de plannen. Nu nog twee rechterhanden…