Nieuws over de Bijlmerflat Kleiburg ligt nog steeds niet voor het oprapen – gelukkig hou ik wel van speuren – maar daar komt binnenkort verandering. Consortium De Flat heeft namelijk een communicatiebureau in de arm genomen voor de verkoopcampagne. Het bureau de Wijde Blik is gespecialiseerd in ruimtelijke ontwikkeling en bouw, dus dat klinkt als een goede zet. In hun persbericht kondigen ze Kleiburg zo aan:

Ruimte voor het experiment, ‘zelfbouw’, voor eigenzinnig kunstenaarschap en ondernemerschap. In De Flat kun je het onverwachte verwachten. Jong en oud, wonen en werken, rijk en arm, grote stad en klein dorp, beton en bomen, rauw en onaf maar ook vriendelijk en gezellig. Kopers geven straks invulling aan hun kluswoning; aan grootte, plattegrond, doorzon of studio. Zij maken De Flat persoonlijk en eigen. Letterlijk: leefruimte of beter nog: speelruimte. Alles is mogelijk!

En op de speciale facebookpagina (website volgt nog) proberen ze dit concept te koppelen aan oa Canvas op de 7e, Roest,  Kytopia Utrecht, Proefpark de Punt Rotterdam en RAW Gelande Berlijn. Dat is zeker een mooi rijtje, ik denk zelf iets te mooi aangezien dit koopwoningen worden en de genoemde voorbeelden meer in (tijdelijke) huur zit. Misschien een vooroordeel, maar ik heb het idee dat eigenzinnige kunstenaars niet zo 1 2 3 iets gaan of kunnen kopen. Toch droom ik graag mee en we zien wel. We kunnen tenslotte het onverwachte verwachten volgens de Wijde Blik :-)

De regionale site Dichtbij.nl berichtte afgelopen week ook over Kleiburg en ook daar viel voor mij althans weer iets nieuws te lezen. Namelijk dat de 70% die verkocht moet worden alvorens het hele plan doorgaat, ‘slechts’ gaat over een kwart van de flat. De flat bestaat grofweg uit 4 delen van 100 meter en ze beginnen met 1 deel in plaats van de hele flat. Dat maakt het in elk geval een stuk waarschijnlijker dat het ook echt doorgaat. Verder schreven ze:

De begane grond en de eerste etage worden flink aangepakt. (..) In de plint komen publieke functies, maar het is ook mogelijk dat er woon-werk woningen komen met de woning op de eerste verdieping. (..) De woningen worden per stuk verkocht, maar het is mogelijk om er twee naaste elkaar, of boven elkaar te kopen. Door de hele nieuwe inrichting van de flat moeten er kleine buurtjes ontstaan, die de sociale samenhang versterken.

Binnenkort hoop ik hier iets meer te schrijven over onze ideeën, die overigens nog niet op papier staan. Zelf zou ik graag een Seats to Meet in hartje Bijlmer willen oprichten als spil in een diaconaal netwerk en gedragen door de woongroep.

Eerdere berichten over Kleiburg en onze woongroep(plannen) vind je hier.