Afgelopen dagen had ik een kleine poll geplaatst op twitter over de positie van christenen op het kieskompas. Zit je in de hoek van de christelijke partijen (rechts/conservatief) of toch ergens anders? Er hebben niet veel mensen meegedaan aan de poll (38), maar de verdeling daarvan zie je hierboven. En die is makkelijk leesbaar. Ongeveer 2/3 van de respondenten zit in de links/progressieve hoek. Maar ja, wat zegt dat?

Positie ChristenUnie

Aangezien de CU de meest linkse christelijke partij is en dus het beste in de buurt van de uitslag komt (als uitgesproken chr partij), was ik wel benieuwd wat ze zelf vonden van de positie op het kieskompas. Wellicht zouden ze zichzelf ook beter thuis voelen in de linkerbovenhoek. Ik vroeg het aan  Gert-Jan Segers (nr 4 op de CU-lijst) en Robert Heij (oud-voorzitter Perspectief).

http://storify.com/akkertje/positie-christenunie-op-het-kieskompas

Ze laten zich liever niet vangen in Krouwel’s weergave, maar als het dan toch moet liever meer naar het midden.

Christelijke politiek

Aan het einde komt er een goede vraag van Gert-Jan. Wil je eigenlijk dat de christelijke partijen mee blijven doen in Den Haag? Een goede vraag, waar ik zo 1 2 3 geen antwoord op wist. Al deed ik een poging. Motivatie waarom je dingen doet vind ik zeker belangrijk, maar uiteindelijk vind ik wat je daadwerkelijk doet belangrijker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een citaat van Shane Claiborne:

De meeste christelijke gemeenschappen en kerken hebben zo’n verklaring die hun orthodoxie (juiste geloof) verwoordt, maar daar houdt het meestal op. (…) Wat er echt toe doet is hoe we leven, wat echt vorm krijgt in ons leven. Dus hebben wij ook een verklaring van orthopraxis. (juiste manier van leven)

Uiteindelijk vind ik het beleid waar een partij voor staat belangrijker dan de motivering. Trouw kopte afgelopen vrijdag: “Christelijke waarden vind je bij Groenlinks“. Een beetje flauw, aangezien CU net zo hoog scoorde, maar opvallend is het natuurlijk wel. Dit naar aanleiding van de diaconale kieshulp van Kerk in Actie. Kortom, het christelijke geluid is belangrijk, maar de daaruit voortkomende beleidspunten vind ik belangrijker.

Links leven

Iemand anders reageerde op twitter door te zeggen dat hij liever een letterlijk linkse kerk zou willen en een kleine (rechtse) overheid dan een te grote linkse overheid:

Als we onze moraal collectief uitbesteden aan de staat wordt liefdadigheid automatisch via belasting ontmenselijkt.. (Simon Frans de Vries)

En Martijn Horsman schreef ooit op zijn blog dat zijn motto is: leef links, stem rechts. Nu valt er veel voor te zeggen dat we niet teveel naar de politiek moeten kijken zonder naar ons eigen leven te kijken. Maar er zijn nou eenmaal zaken die in Den Haag worden geregeld waar je eigenlijk alleen via je stem invloed op uit kunt oefenen. En dan kan rechts stemmen ook best wel te rechts zijn.

Ik heb bij de poll niet gevraagd wat men van plan is te gaan stemmen. Het zou natuurlijk goed kunnen dat we ons zelf liever linkser (barmhartiger?) inschatten dan we uiteindelijk in het stemhokje willen uiten. Maar het kan ook zijn dat we ons thuis voelen bij een christelijke partij (vanwege mensbeeld en motivatie) en daardoor ‘noodgedwongen’ concessies doen aan het links/progressieve verhaal. Of we kiezen wel voor het links/progressieve verhaal en laten het expliciete christelijke geluid daarin achterwege.

Welke afweging maak jij?